Piala AFF: Tamat Perlawanan…(Malaysia 0-1 Vietnam)

Harimau Malaya gagal menyerlahkan ngauman sebenarnya apabila terpaksa akur dengan keunggulan Naga Emas yang gah sebagai Raja Asia Tenggara yang baharu.

Malaysia tewas 0-1 (agregat 2-3) kepada Vietnam dalam perhitungan terakhir yang berlangsung di Stadium My Dinh, Hanoi pada Sabtu, sekali lagi terlepas peluang untuk membawa pulang gelaran untuk seluruh penyokongnya.

Seawal minit keenam gawang Malaysia dirobek Nguyen Anh Duc, menghukum kealpaan berulang anak buah Tan Cheng Hoe yang berusaha menguasai bola sejak wisel sepak mula dibunyikan.

Bagaimanapun, visual ulang tayang menampakkan Anh Duc terlebih dahulu di kedudukan ofsaid sebelum melepaskan sepakan ‘first-timer’ yang menewaskan penjaga gol negara, Farizal Marlias. Namun pengadil perlawanan dari Iran, Alireza Faghani tidak melihatnya dan gol tetap disahkan.

Hanya pada minit ke-43, barulah Harimau Malaya memperoleh percubaan tepat daripada pertahanan kanan, Syahmi Safari namun ditepis keluar penjaga gol Vietnam, Dang Van Lam.

Bersambung babak kedua, Harimau Malaya mempertingkat usaha dan berjaya memberi ancaman kepada kubu Vietnam.

Bagaimanapun, jentera serangan Malaysia kelihatan tumpul, buntu dan tidak senada. Setiap gerakan berjaya dipatahkan barisan pertahanan lawan yang terus melancarkan serangan balas yang hampir merobek lagi maruah skuad negara.

Harimau Malaya tewas tanpa menampilkan kemampuan sebenar mereka sepertimana dalam perlawanan menentang Myanmar di peringkat kumpulan. Tetapi anak buah Park Hang-seo bukanlah Myanmar.

Nyata, Vietnam adalah lawan yang sudah berada di kelas yang lebih baik. Kini mereka berada di tangga ke-100 dunia, terbaik di rantau Asia Tenggara dan sememangnya mereka layak untuk menjulang gelaran edisi kali ini.

Kredit:Awani

Ikuti kami di :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*