Juruterbang Tidur Ketika Bertugas? [Video]

Juruterbang Tidur Ketika Bertugas?

Seorang juruterbang disifatkan sebagai memiliki disiplin yang tinggi serta komited pada tugas. Kerjaya profesional ini sangat menitikberatkan aspek-aspek keselamatan, namun apa yang terjadi pada seorang juruterbang sebuah pesawat komersial dari China ini sangat mengecewakan.

Juruterbang syarikat penerbangan China Airlines dirakam sedang tidur di bahagian kokpit ketika sedang mengendalikan sebuah pesawat Boeing 747 baru-baru ini.

Satu rakaman video berdurasi 30 saat dirakam pembantunya memaparkan juruterbang, Weng Jiaqi yang mempunyai pengalaman lebih 20 tahun tidur sambil duduk dengan kepalanya tertunduk dalam kokpit pesawat tersebut.

Jadi juruterbang memang letih, tapi jangan tunjuk depan anak buah

Menurut laporan media, video itu tersebar selepas tujuh hari juruterbang China Airlines menamatkan mogok kerana tidak berpuas hati isu kebajikan antaranya keletihan juruterbang dan waktu kerja yang panjang.

“Keletihan memang tidak dapat dielakkan tetapi sebagai juruterbang berpengalaman, dia perlu menunjukkan contoh baik untuk anak buahnya,” tegas seorang juruterbang China Airlines yang enggan dikenali kepada rangkaian berita EBC News.

Juruterbang itu berdepan pertuduhan mengabaikan prosedur keselamatan penerbangan dan dikatakan telah menerima hukuman setimpal. Pembantu juruterbang itu turut dikenakan tindakan kerana tidak mengejutkan Jiaqi, sebaliknya hanya merakam kejadian tersebut.

Sumber: Kosmo

Ikuti kami di :