Salahkan Komuniti Islam Sebagai Punca Tragedi, FB Senator Fraser Anning Diserang

Salahkan Komuniti Islam Sebagai Punca Tragedi, FB Senator Fraser Anning Diserang

Ahli Parlimen Australia, Fraser Anning, menerima padah apabila memuat naik kenyataan yang berbaur menyalahkan komuniti Islam sebagai punca tragedi berdarah di dua buah masjid di Christchurch.

Di Facebook, ratusan komen diterima Anning dan separuh daripadanya adalah daripada rakyat Malaysia.

Kebanyakannya sudah mula menekan butang report dan meminta yang lain agar melakukan tindakan sama untuk membolehkan Facebook mengambil tindakan ke atas Anning.

Anning memuat naik status ke akaun laman sosial dengan berkata kejadian tembakan itu berpunca daripada dasar migrasi New Zealand.

“Saya menentang apa-apa bentuk keganasan dalam masyarakat kita.

“Bagaimanapun, apa yang menjadi tumpuan adalah ketakutan yang semakin meningkat di dalam komuniti kita, baik di Australia dan New Zealand, dengan peningkatan masyarakat Muslim.

“Seperti biasa, ahli politik sayap kiri dan media akan tergesa-gesa untuk mendakwa bahawa punca tragedi hari ini terletak pada undang-undang senjata atau mereka yang berpandangan nasionalis tetapi itu tidak masuk akal.

“Sebab sebenar pertumpahan darah ini adalah program imigresen yang membolehkan orang Islam datang dan bermaustautin di New Zealand,” katanya.

Sumber : awani

Ikuti kami di :