Wanita Dakwa Diintip Facebook

Wanita Dakwa Diintip Facebook

Seorang wanita Britain mendakwa dia diintip laman sosial gergasi, Facebook selepas dua iklan mengenai produk yang diperkatakannya bersama rakan, muncul pada garis masa akaun Facebook miliknya tidak lama selepas perbualan itu dibuat.

Memetik laporan Daily Mirror, Tyler Mears yang bekerja sebagai wartawan untuk Wales Online memberitahu, dia amat terkejut dan keliru dengan kemunculan iklan mengenai alat bantuan kencing dalam akaun Facebooknya.

“Ia hanyalah sekadar perbualan biasa yang telah pun dilupakan sehingga keesokan hari apabila sebuah iklan berkenaan produk yang saya katakan bersama rakan tiba-tiba muncul dalam akaun Facebook saya,” katanya.

Tambah Mears, lebih menakutkan, perkara sama berulang beberapa hari kemudian selepas dia dan kawannya bercerita tentang kebaikan jaket kalis tikam selepas melihat video di YouTube merakamkan insiden penjenayah menyerang seorang polis.

“Beberapa jam kemudian, saya terkejut melihat satu lagi iklan yang mempromosikan jaket kalis tikam sedangkan satu-satunya kaitan mengenai iklan itu hanya pada video YouTube yang tidak menyatakan tentang jaket kalis tikam pada ruangan kapsyen,” katanya.

Tyler Mears mendakwa perbualannya dapat diketahui oleh facebook

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg bagaimanapun menafikan dakwaan sesetengah pihak yang mengaitkan laman sosial tersebut dengan mencuri dengar perbualan pengguna menerusi mikrofon telefon pintar dan me­nyasarkan mereka dengan iklan.

Zuckerberg yang menyifatkan dakwaan tersebut sebagai satu bentuk teori konspirasi baru-baru ini dihujani pelbagai persoalan berkenaan isu manipulasi data di hadapan ahli politik Amerika Syarikat (AS) di Dewan Kongres.

“Betul atau tidak, Facebook menggunakan audio yang diperolehi daripada telefon pintar untuk mengumpul maklumat peribadi pengguna?,” soal Senator, Gary Peters.

“Tidak,” jawab Zuckerberg.

Beliau kemudian menjelaskan Facebook memiliki akses kepada rakaman audio apabila pengguna merakam video menggunakan peranti mereka untuk dipaparkan dalam Facebook.

Katanya, Facebook tidak dapat mengakses telefon bimbit pengguna selain tujuan yang dinyatakan.

Ikuti kami di :