Jangan Pelihara Kucing Jika Menyusahkan Keluarga, Jiran – Mufti Perlis

Jangan Pelihara Kucing Jika Menyusahkan Keluarga, Jiran – Mufti Perlis

Kucing merupakan haiwan peliharaan yang paling menjadi pilihan ramai. Dengan memelihara kucing dipercayai dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental.

Penulis fiksyen ternama, Mauriel Spark, dalam ‘A Far Cry from Kensington’ menulis bahawa kucing memiliki sikap tenang lebih dari apa yang difahami. “Dan ketenangan kucing akan beransur-angsur mempengaruhi anda,” katanya.

Funny Cat GIF - Find & Share on GIPHY

Ketenangan itu akan membantu anda menenangkan diri dan membantu mengembalikan kesegaran fikiran.

Akan tetapi perkara sebaliknya boleh terjadi. Jika tidak pandai mengurus si bulus ia boleh menyusahkan anda sendiri malah orang sekeliling.

Menurut Mufti Perlis Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, umat Islam dinasihatkan jangan memelihara kucing di rumah mereka sekiranya hobi itu boleh menimbulkan masalah dalam keluarga dan hidup berjiran, kata

Beliau berkata pemilik kucing harus menjaga haiwan peliharaan mereka dengan terurus dan jangan membiarkan kucing itu bebas keluar ke rumah jiran dan membuang najis di situ sehingga menyusahkan jiran tetangga.

“Jika kucing seseorang pergi dan membuang najis di rumah jiran tidak berdosa bagi jiran itu menangkap dan membuang kucing itu ke tempat lain,” katanya menjawab soalan jemaah pada kuliah mingguannya di Masjid Alwi di sini malam tadi.

Mohd Asri juga berkata tidak ada sebarang hadis yang menyebut Nabi Muhammad SAW menyuruh umatnya memelihara kucing tetapi baginda mengingatkan supaya jangan menyeksa dan menyakitkan kucing.

Jadi, tepuk dada dan tanyalah hati anda adakah cara penjagaan kucing anda betul supaya tidak menyusakan orang sekeliling?

Kucing memang perlukan perhatian, tapi si comel ini juga memberikan perhatian yang cukup kepada pemiliknya. Ia mengajar pemiliknya untuk memiliki hubungan sosial yang baik.

Sumber: Awani

Ikuti kami di :