Lelaki Ini Tidak Pernah Mencuci Rambut Selama 40 Tahun

Lelaki Ini Tidak Pernah Mencuci Rambut Selama 40 Tahun

Setiap kali mandi pasti kita akan mencuci rambut dan ia merupakan satu rutin yang sihat. Tetapi bagaimana agaknya jika tidak pernah mencuci rambut selama 40 tahun?

Bagaimanapun, seorang lelaki di India, Sakal Dev Tuddu, 63, berkata, dia tidak pernah mencuci rambutnya sejak 40 tahun lalu kerana percaya ia adalah rahmat daripada Tuhan.

Sakal yang menjadikan rambutnya seperti serban ketika berada di luar rumah berkata, rambutnya tersimpul secara semula jadi.

Jiran-jiran Sakal di daerah Munger, negeri Bihar memanggilnya dengan panggilan hormat, Mahatma Ji.

Lelaki itu mendakwa, Tuhan memerintahkannya supaya tidak memotong rambut manakala dia juga berhenti daripada merokok dan minum minuman keras kerana kepercayaannya.

Sakal juga dikenali sebagai pengamal perubatan alternatif dan orang ramai datang termasuk dari jauh untuk bertemu dan bergambar bersamanya.

Dia bekerja untuk jabatan hutan selama 31 tahun dan hidup bersama isterinya, Rupiya Devi, tiga anak lelaki, tiga anak perempuan dan tujuh orang cucu.

Menurut Sakal, isterinya tidak mempunyai masalah dengan rambutnya yang kusut itu.

Sementara itu, rekod rambut semula jadi paling panjang di dunia dipegang oleh wanita berketurunan Kenya yang tinggal di negeri Florida, Asha Mandela.

Rambut wanita itu adalah sepanjang 34 meter ketika dia berumur 55 tahun pada tahun 2018.

Sumber: Metro.co.uk

Ikuti kami di :