Tuah Pasangan Kekasih Temui Harta Karun Bernilai £5 juta

Tuah Pasangan Kekasih Temui Harta Karun Bernilai £5 juta

Sepasang kekasih mendapat durian runtuh apabila menemui sejumlah duit syiling perak era Perang Hastings tahun 1066 yang dianggarkan bernilai £5 juta (RM25.7 juta), lapor akhbar The Sun.

Penemuan itu dibuat oleh Adam Staples dan kekasihnya, Lisa Grace yang menggunakan alat pengesan logam semasa melakukan pencarian di sebuah padang di Somerset, barat daya England, Januari lalu.

Adam dan Lisa, kedua-duanya berumur 42 tahun berkata, penemuan sekali seumur hidup itu melibatkan sejumlah 2,571 keping syiling perak.

Syiling yang mereka temui itu berasal pada akhir era pemerintahan King Harold II dan semasa pemerintahan William the Conqueror selepas bangsa Norman yang berasal dari utara Perancis, menjajah England pada tahun 1066.

King Harold II pula merupakan raja berketurunan Anglo-Saxon terakhir di England.

Kebanyakan syiling yang ditemui itu berada dalam keadaan baik dan nilainya boleh mencecah antara £1,000 (RM5,158) dan £5,000 (RM25,793) bagi setiap keping.

Pakar-pakar berkata, duit syiling itu mungkin milik golongan bangsawan yang menanamnya untuk mengelak daripada dicuri.

Adam dan Lisa memaklumkan penemuan mereka kepada pihak berkuasa tempatan sebagaimana yang termaktub di bawah undang-undang Britain.

Mereka turut menyerahkan duit syiling lama tersebut kepada Muzium British di London untuk penilaian.

Sumber: TheSun

Ikuti kami di :