Perompak Larikan Set Barang Kemas Abad Ke-18 Bernilai Rm4.6 Bilion

Perompak Larikan Set Barang Kemas Abad Ke-18 Bernilai Rm4.6 Bilion

Bagaikan aksi dalam filem hollywood, dua lelaki telah menyerbu masuk dan melarikan koleksi tiga set barangan kemas terulung dan bersejarah Eropah dianggarkan bernilai AS$1.1 bilion (RM4.6 bilion) dalam satu rompakan di sebuah muzium di timur Jerman awal pagi semalam, kata polis.

Kakitangan muzium berkata, perompak menyerbu masuk ke ruang pameran Dresden’s Gruenes Gewoelbe atau Green Vault Museum dan melarikan sekurang-kurangnya tiga set barangan kemas awal abad ke-18 termasuk berlian dan delima.

Polis memberitahu, rakaman kamera keselamatan berjaya merakam kelibat dua lelaki yang sedang memecah masuk melalui tingkap berjeriji.

“Pihak berkuasa tiba lima minit selepas penggera berbunyi pada kira-kira jam 5 pagi (waktu tempatan), namun perompak terbabit sudah melarikan diri,” kata polis.

“Kita sedang berdepan dengan kehilangan khazanah yang tidak ternilai dari segi nilai budayanya,” kata Pengarah Muzium, Dirk Syndram dalam satu sidang akhbar.

Katanya, agak mustahil juga untuk menjual barangan berharga yang terlalu unik dan cukup terkenal itu di pasaran terbuka.

“Namun lebih malang lagi jika penjenayah tergamak menceraikan atau melebur barang kemas terbabit,” katanya.

Koleksi ini diasaskan pada abad ke-18 oleh Augustus the Strong, Elector of Saxony dan kemudiannya Raja Poland, sebagai tanda persaingannya dengan Raja Louis XIV dari Perancis.

Sumber: HarianMetro

Ikuti kami di :