Perak Benarkan Solat Berjemaah Di Masjid Dan Surau Mulai 12 Jun

Susulan kelonggaran diberi kerajaan dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang bermula hari ini hingga 31 Ogos, beberapa negeri sudah mula menggeluarkan arahan membenarkan solat berjemaah di masjid dan surau.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan membenarkan solat fardu berjemaah di surau dan masjid di seluruh negeri itu, mulai Jumaat ini.

Dalam masa sama, bilangan jemaah untuk solat Jumaat juga ditambah daripada 12 kepada 40 orang, tidak termasuk pegawai masjid dan Ahli Jawatankuasa Kariah.

Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) Shahrul Azam Shaari berkata, Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah memperkenan memberi kebenaran itu selepas mempertimbangkan sembah nasihat daripada Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak (JFNPk).

“Masjid dan surau boleh menunaikan solat Jumaat dan solat fardu berjemaah dengan bilangan jemaah ditetapkan 40 orang (daripada 12 orang sebelum ini) bagi kedua-duanya tidak termasuk pegawai masjid mahupun AJK.

“Namun, setakat ini kebenaran hanya kepada warganegara Malaysia dengan identiti jemaah yang hadir mesti disemak dan direkodkan sebelum dibenarkan masuk ke ruangan solat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya, penggunaan masjid dan surau untuk pelaksanaan solat berkenaan hendaklah mematuhi garis panduan dan prosedur ditetapkan Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Katanya, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) akan mengeluarkan garis panduan terkini itu dan semua Pengerusi Jawatankuasa Kariah masjid dan surau wajib menyelia serta memastikan ia dipatuhi.

Berita disunting dari HarianMetro

Ikuti kami di :