Jeff Bezos Sah Jadi Orang Paling Kaya Di Dunia Dengan Nilai RM850 Bilion

Jeff Bezos, orang yang bertanggungjawab mengasas Amazon telah dinilai sebagai orang paling kaya di dunia dengan nilai kekayaannya kini melebihi $ 200 bilion atau RM 850 bilion untuk pertama kalinya.

Memetik lapoan CBS News, kekayaan peribadi Bezos meningkat ke tahap mengejutkan hari ini kerana harga saham syarikat e-dagang mencecah paras tertinggi iaitu $ 3,438 sesaham.

Data Forbes juga menunjukkan saham Amazon adalah saham dengan prestasi terbaik apabila mencatat kenaikan 4.1%. Manakala nilai permodalan pasaran Amazon mencapai $ 1,66 trilion. Hasilnya, nilai kekayaan Bezos, yang memiliki 11.1% saham di Amazon, melonjak kepada $ 7.2 bilion.

Kekayaan ini meningkat disebabkan faktor kenaikan sektor teknologi disebabkan COVID-19 yang telah mendorong pengguna untuk membuat lebih banyak pembelian dalam talian.

Indeks Billionaire Bloomberg, turut merekodkan saham Tesla telah mendorong nilai kekayaan CEO Elon Musk melebihi $ 100 bilion. Begitu juga dengan CEO Facebook, Mark Zuckerberg yang mencatat kekayaan bersih melebihi $ 100 bilion bulan ini.

Bezos yang membina empayar Amazon pada tahun 1994, telah menjadi orang terkaya di dunia sejak 2017. Manakala pengasas Microsoft, Bill Gates adalah orang terkaya kedua di dunia, setelah mengumpulkan kekayaan peribadi bernilai $ 124 bilion.

Terjemahan Forbes.com

Ikuti kami di :